прапор Украiни герб Украiни
Комунальний заклад "Бугаївський ліцей Куньєвської сільської ради Ізюмського району Харківської області"
герб Бугаївський НВК  прапор Бугаївський НВК

День вишиванки у Бугаївському ліцеї

 

Щорічно у третій четвер травня українці та друзі України в усьому світі відзначають День вишиванки – одне з найбільш самобутніх свят, присвячених розквіту української культури.За традицією, в цей день всі охочі приходять на роботу або навчання у самому пізнаваному елементі українського костюма – у вишиванці. По всьому світу проводяться святкові ходи, акції та флешмоби в підтримку української культури.

Всім, хто хоче долучитися до відзначення Дня вишиванки, слід пам’ятати, що за традицією він

відзначається в будній день – у третій четвер травня.

Цього року  припадає на 16 травня. Історія української вишиванки налічує близько тисячі років. Традиція її носіння ріднить її з традиціями інших слов’янських народів, до національних костюмів, яких також входять вишиті сорочки з орнаментом.

Вишиванка протягом багатьох століть використовувалася українцями в повсякденному гардеробі, але водночас сприймалася як оберіг –

символ здоров’я та краси. Вважалося, що орнамент вишиванки захищає від недобрих поглядів, невдач та хвороб. Новонародженим дітям першу вишиванку шили матері або бабусі, читаючи молитви за здоров’я малюка. Дівчата шили вишиванки і до свого весілля – в якості приданого. Відомо, що

українські чумаки, які проводили життя в довгих мандрах, довіряли шиття своєї вишиванки лише одній обраній дівчині. Цього дня всі охочі приходять на роботу або навчання у найвпізнаванішому елементі українського костюма.Учні та  вчителі Бугаївського ліцею підтримали  до Всеукраїнську акцію – День вишиванки.